Vilken påse är bäst för miljön – papper, plast eller tyg?
1 juni 2017

Vilken påse är bäst för miljön – papper, plast eller tyg?

Anna Lilja, ansvarig för miljö på Konsumentföreningen, intervjuades på TV4 – Nyhetsmorgon 31/5-2017 om vilket val av påse som är bäst för miljön.  ”Det handlar mer om att förändra vårt beteendemönster,” säger hon. Se hela reportaget!

Papper, plast eller tygpåse? Miljöboven är inte det du tror!

Anna Lilja, ansvarig för miljö på Konsumentföreningen, intervjuades på TV4 – Nyhetsmorgon 31/5-2017 (länk till reportaget nedan) om vilket val som är bäst för miljön. Anna Lilja säger att det är svårt att peka på vilken bärkasse som är den riktiga miljöboven eftersom de tillverkas på olika sätt. ”Det handlar mer om att förändra vårt beteendemönster. Oavsett vilket material och vilken påse man använder, så måste vi använda den flera gånger!”. Ny lag för plastpåsar gäller från 1 juni för att minska nerskräpning och negativ miljöpåverkan.

Materialet spelar mindre roll – tänk återanvändning

På frågan om Anna Lilja kan peka på en negativ sak om tygpåsen, plastkassen och papperskassen, svarar hon följande:
Papperspåsen: Miljöpåverkan är stor vid tillverkning eftersom den kräver en hel del resurser speciellt om den tillverkas utomlands. Den är också tung att transportera.
Tygpåsen: Tilde de Paula säger att hon känner sig som en sann miljöperson när hon använder en tygpåse men Anna Lilja påpekar att den måste användas väldigt många gånger om hon ska få önskad effekt på sitt miljötänk – mellan 100–400 gånger om vi jämför den mot en plastpåse.
Plastpåsen: ”Är rätt ok i sammanhanget, men den måste också användas flera gånger. Kasta inte i naturen – tänk återanvändning”, påpekar Anna Lilja.

Se hela reportaget på TV Nyhetsmorgon. När du klickar på nedan bild lämnar du Polynova Nissens hemsida:

TV4 - nyhetsmorgen Vilken påse är bäst för miljön?

Återvunnen Polyeten (plast)

Polyeten är ett helt organiskt material som är mycket energieffektivt att producera. Tack vare plastens låga vikt minimeras även miljöbelastningen vid transport och lagerhantering. En polyetenprodukt kan återvinnas många gånger innan den slutligen går till förbränning i ett värmeverk. Vid förbränning bidrar polyetenplast, med sitt höga och mycket rena energiinnehåll, till att nödvändig temperatur uppnås och annat bränsle, såsom dieselolja, behöver därför inte tillsättas. De enda biprodukterna vid förbränningen av polyetenplast är koldioxid och vatten.

Polynova Nissens alternativa produkter

Polynova Nissen strävar kontinuerligt efter att erbjuda alternativa produkter som värnar om miljön. En stor del av Polynova Nissens sortiment tillverkas av 100 % återvunnen råvara och vi kan erbjuda produkter tillverkade enligt Zero Carbon Footprint-metoden. Håll även utkik efter våra biologiskt nedbrytbara produkter under varumärket PolyNature™. Vi erbjuder även kassar för flergångsbruk i PP-woven och non-woven material.

Nedbrytbara påsar och non woven påsar för flergångsbruk

PolyNATURE påse https://www.polynova.se/produkter/pasar/polynature-paase/

PolyNATURE säck https://www.polynova.se/produkter/sackar/polynature-saeck/

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Certifikat